Fort Lox

> uw wachtwoord heeft u veilig gehouden ... gisteren //

Identiteitsgegevens en login informatie zijn goud waard voor hackers.
Denk bijvoorbeeld aan nog maar aan de sterke opmars van phishing, waarbij cybercriminelen informatie of geld proberen los te krijgen door zich als iemand anders voor te doen. Duur duurt het 120 dagen voordat een phishing lek binnen een bedrijf wordt ontdekt. Hierdoor krijgen hackers voldoende tijd om gegevens te verzamelen, hun sporen te wissen en misschien zelfs backdoors in te bouwen waarlangs ze zich later opnieuw toegang kunnen verstrekken.

Hoe gaan ze te werk?

Wachtwoorden zijn één van de meest kwetsbare punten in het ICT-beveiligingsverhaal. Ongeveer 80% van de gevallen waar zich ongeoorloofd toegang wordt verklaard tot een bedrijfsnetwerk is via een gekraakt wachtwoord.

Hoe gaan ze te werk?

In 40% van de gevallen maken ze gebruik van een woordenboekaanval. Hierbij gebruiken de hackers een database met vaak of makkelijk te raden wachtwoorden en gebruikersnamen en proberen zo in te loggen.

Bij nog 40% van de gevallen maakt mannen gebruik van het feit dat de mens een gewoontedier is. Men gaat op zoek naar datalekken van wachtwoorden en gaat ervan uit dat het hetzelfde wachtwoord voor meerdere platformen gebruikt. Denk eens na, durven we dat allemaal wel niet eens doen?

De overige 20% maakt gebruik van andere technieken zoals phishing, brute force,…

We merken dus dat een gebruikersnaam en een wachtwoord niet langer voldoende zijn om ons te beveiligen.

Why MFA

Één van de eenvoudigste en goedkoopste, maar toch ook meest effectieve oplossingen, is multi-factor authenticatie of gewoon kort MFA.

Bij MFA vraagt ​​het systeem om twee of meerdere manieren van verificatie. Naast een wachtwoord is er bijvoorbeeld nog een code nodig die je ontvangt via een app, sms, mail of token. Daarnaast is het bij meer geavanceerde MFA-systemen mogelijk regels te maken vanwaar, wanneer of hoe er verbinding gemaakt mag worden. Denk bijvoorbeeld, nooit tussen 17u30 en 08u00 toegang toelaten vanuit Rusland.

Door gebruik te maken van MFA maak je het de hacker dus veel moeilijker. Zoveel moeilijker dat de kans op een hack via het wachtwoord verkleint met 99,9%.

Als bedrijf wil je niet dat je gegevens op straat komen te liggen of dat de productie enkele dagen stil ligt. Verminder daarom zo snel mogelijk het risico op ongeoorloofde toegang op uw systeem, neem contact op met Fortlox over welke MFA-methode het beste past bij uw bedrijf.

Bekijk dit filmpje https://lnkd.in/dp2ax48

(Door Kenny Haek)