Fort Lox

Vrouwen bekleden slechts 22% van alle tech-jobs in Europa

We merken het al een tijdje, op vandaag is het moeilijk om de juiste mensen te vinden voor de openstaande vacatures. Het is een algemeen probleem en vooral in de technologiesector zal het er niet onmiddellijk op beteren. Zo blijkt uit een nieuwe studie van McKinsey dat tegen 2027 Europa geconfronteerd zal worden met een tekort van 1,5 miljoen tot 3.9 miljoen werknemers.

De huidige talentenpool bestaat voornamelijk uit mannen en is niet groot genoeg om aan de groeiende vraag naar het talent te voldoen.

Zelf belandde ik 7 jaar geleden heel toevallig in de IT-sector en de cijfers liegen niet. Want bij elk technologie bedrijf was ik meestal de enigste of één van de weinige vrouwen op de werkvloer. Ik heb me vaak afgevraagd hoe dit komt, want het is een boeiende sector met werkzekerheid. Oke technologie staat niet stil en je moet bereid zijn om mee te evolueren, maar dat maakt het juist zo boeiend. Iets wat we vandaag integreren is morgen misschien al achterhaald. Daarnaast is de sector zo breed waardoor je je kan specialiseren in een vakgebied naar keuze. En dagelijks ontstaan er wel nieuwe functies, vervelen doe je je nooit binnen IT.

Nood aan vrouwelijke rolmodellen

Zou een job in de IT-sector aantrekkelijker worden als er een vrouwelijke Bill Gates of Steve Jobs opstaat? JA! Representatie is de sleutel, je kan het je nu eenmaal beter inbeelden als iemand dit heeft voorgedaan. Er is duidelijk een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen die de jongeren generatie laat zien dat ook zij voor een volgende revolutie kunnen zorgen.

Is er een oplossing?

Een eenvoudige oplossing is er helaas niet. Zoals de quote zegt “Choose a job you love and you'll never have to work a day in your life”, is het belangrijk dat de interesse en passie er is. Wel kunnen we via het onderwijs de studenten enthousiast maken, meer in het nieuws en op sociale media komen, ambassadeurs zoeken of zelf worden om het enthousiasme over te dragen aan andere dames.

Bij FORT:LOX zijn we alvast grote voorstander voor meer vrouwen in de IT.

(Door Stephanie Meynendonckx)