Fort Lox

Veeam Backup and Replication V12

Jaarlijks brengt Veeam een nieuwe versie uit van “Veeam Backup and Replication”. Dat is dit jaar niet anders, zo werd v12 onlangs gereleased. Versie 12 heeft heel wat nieuwe features waarvan we er graag enkele overlopen. Maar first things first, wat is Veeam Backup and Replication nu juist?

Veeam Backup and Replication

Veeam Backup and Replication is een back-up oplossing voor virtuele omgevingen. Zo wordt standard VMware & Hyper-V ondersteund. Veeam kan echter ook back-ups nemen van fysieke servers, workstations en cloud omgevingen.

De naam zegt het ook, Veeam Backup and Replication kan dus ook replica’s nemen van je virtuele machines. Het zal een clone nemen van je productie machine en deze op een BDR site standby houden voor wanneer er een disaster optreedt.

Qua recovery mogelijkheden biedt Veeam ook talloze features aan. Zo kun je een volledige virtuele machine restoren uit een back-up, alsook een specifiek bestand of applicatie item.

Features v12

MFA

Het is in v12 mogelijk om multifactor authenticatie (MFA) te configureren op de management console van Veeam. Hierbij krijg je de mogelijkheid om een one time passcode te configureren die je moet ingeven bij het openen van de console. Zo scherm je ongewenste toegang tot je back-ups nog beter af.

PostgreSQL

Voordien was het enkel mogelijk om MSSQL te gebruiken voor Veeam. Sinds de laatste versie is het ook mogelijk om gebruik te maken van PostgreSQL. In kleinere omgevingen zal je opteren om PostgreSQL te gebruiken omdat dit in eerste instantie gratis is en je niet tegen de limitaties van SQL Express zal lopen. MSSQL Express heeft een DB grootte limiet alsook maximum geheugen verbruik limiet.

File Restore

Voordien was het al mogelijk in “Veeam Explorer for Active Directory” om je attributen te vergelijken met de attributen van de productieomgeving. Zo kon je makkelijk zien wat het verschil was met de productie omgeving en de back-up omgeving.

Nu is er ook een dergelijke feature in “Windows File Level Restore”. Wanneer je bestanden restoret vanuit Veeam kun je de metadata van de bestanden vergelijken en of de bestanden al niet bestaan in de productieomgeving. Je kunt ook in een overzicht zien of het bestand op de productie identiek is aan de back-up omgeving, of als deze verschillen.

Een extra leuke feature die is toegevoegd aan “Windows File Level Restore” is het restoren van bestand en folder machtigingen. Indien er iets is fout gelopen met de machtigingen hoef je zo niet het volledig bestand terug te zetten, maar kun je enkel de machtigingen terugzetten.

Best Practice Analyzer

De titel wijst hier zichzelf al uit. In deze versie van Veeam B&R kun je in de console een “Best Practice Analyzer” terugvinden. Voorlopig zijn er nog maar 6 checks die worden uitgevoerd, maar dit zal in de toekomst nog worden uitgebreid. Deze checks zullen vooral de security instellingen en de configuratie instellingen nazien.

Bovenstaande features zijn maar enkele van wat Veeam B&R allemaal te bieden heeft. Indien je meer informatie wenst, neem dan zeker contact op via sales@fortlox.be

(Door Jorden Vermaercke)