Fort Lox

Technologieën om naar uit te kijken in 2022

Het is bijna zover, 2021 zit er bijna op en we bereiden ons alvast voor om 2022 uit de startblokken te schieten. We staan even stil bij de (verdere) ontwikkelingen die eraan zitten te komen, en waar we binnen onze branche de grootste vernieuwingen mogen verwachten.

Het bedreigingslandscap (Threat Landscape) in 2022

Fortiguard Labs (de R&D-tak van Fortinet rond Threat Intelligence) bestudeert actuele aanvalspatronen en eigenschappen, en tracht op basis van hun analyses een voorspelling te maken van het digitale bedreigingslandschap in het komende jaar. Zo denken zij volgende zaken meer naar voor te zien komen in 2022:

  • OT: Een stijging van het aantal aanvallen op OT-netwerken, door o.a. het vaker voorkomen van Ransomware gericht op deze systemen, met als platform remote toegang en thuisnetwerken van remote (mede)werkers
  • Satellietnetwerken: Doelgerichtere aanvallen op (Internet) Service Providers die gebruik maken van satellietservices voor het vormen of uitbreiden van een netwerk.
  • Crime as a Service (CaaS): Cybercriminelen en organisaties doen meer beroep op de betaalde diensten van andere criminelen, voor het uitvoeren of verderzetten van een netwerkaanval (phishing, botnets, gecompromitteerde systemen). Hierdoor verlopen aanvallen efficiënter, en moeten de eerste stappen uit de Cyber Kill Chain niet opnieuw uitgevoerd worden.

Fortinet probeert hierop in te pikken door binnen hun securityproducten verder in te zetten op communicatie tussen verschillende producten, AI & machine learning, en het oppikken van aanvallen binnen de eerste reconaissancefase van de Cyber Kill Chain.

Gartner Strategic Technology trends

Gartner brengt jaarlijks heel wat inzichten en begeleiding. Zo brengen ze jaarlijks ook heel wat lijsten uit van de top technologieën, wat zijn de grootste spelers op de markt, enz. Dit jaar hebben ze opnieuw een voorspelling gedaan van wat er in 2022 de top strategisch technologie trends zullen zijn. Hieronder de top 3.

  1. Data Fabric
  2. Cybersecurity Mesh
  3. Privacy-Enhancing computation

Mits de focus bij FORT:LOX bij Cybersecurity ligt, zullen we wat dieper ingaan op Cybersecurity Mesh
Cybersecurity mesh is een Cyber defense strategie waarbij we elk apparaat onafhankelijk zullen beveiligen met netwerkbeveiligingstools. Het is veelal zo dat er op een punt beveiligd wordt voor een volledige IT omgeving, zoals een firewall die de aparte netwerken onderling van elkaar zal beschermen. Cybersecurity Mesh zal ervoor zorgen dat het geheel zal worden beschermd.

ZTNA (Zero trust network access) speelt hier een belangrijke rol. Hierbij wordt elk apparaat standaard als niet vertrouwd aanzien. Dit is in tegenstelling tot een perimeter gerichte focus veel veiliger doordat bij een perimeter gericht netwerk, eenmaal je in het netwerk zit je veelal heel wat applicaties en apparaten kunt benaderen.

Intel 12th Gen 'Alder Lake' CPU

De nieuwe CPU’s van Intel zijn eigenlijk al uitgebracht sinds 4 November, maar we zullen deze pas echt zien doorbreken in 2022. De Alder Lake processors combineren twee verschillende soorten cores, namelijk hoge performantie en hoge efficiëntie cores. De P-Cores zijn vooral bedoel voor voorgrondprocessen, terwijl de E-Cores gericht zijn op achtergrondprocessen. Dit heeft als groot voordeel dat bijvoorbeeld Antivirusbewerkingen op E-Cores kunnen draaien, waardoor deze geen impact hebben op de voorgrondprocessen.

Windows 11 heeft hiervoor een geoptimaliseerde scheduler waarmee de processor pas echt tot zijn recht zal kunnen komen. Dit benadrukt ook nog eens het feit dat Windows 11 eraan komt en dat deze zal worden verder uitgerold in 2022. Voor systeembeheerders is het dus belangrijk om hier al op voor te bereiden.

(Door Jorden Vermaercke en Kyentl Mortier)