Fort Lox

If you can't measure it, you can't improve it

Vorige keer gaf ik jullie reeds de tip dat een betere zichtbaarheid zeer belangrijk is voor de veiligheid van een netwerk. We hadden het toen over Lansweeper. Vandaag wil ik het hebben over een andere tool die u kan gebruiken om een beter zicht te krijgen in de status van uw netwerk.

PRTG is een “Agentless Network Monitor” die constant het netwerk in de gaten houdt en de beheerder een melding geeft van zodra er zaken niet in orde zijn. In principe kan alles die verbonden is met een netwerk, gemonitord worden door PRTG. Doordat het een agentless oplossing is, dient er geen software geïnstalleerd te worden op de devices die u wenst te monitoren. Een centrale server en eventuele “probes” houdt alles in de gaten.

De installatie hiervan is zeer eenvoudig, binnen enkele minuten kunt u reeds aan de slag met het product. De intuïtieve gebruikersinterface laat u op een eenvoudige manier devices toevoegen en hun status opvolgen. Eens een device toegevoegd is, kunnen hier “sensoren” aan gekoppeld worden. Het is via deze sensoren dat de status van een apparaat wordt bepaald. De meest eenvoudige sensor is een gewone “ping”, deze bepaalt of een toestel online is of niet. Eens de sensors zijn aangemaakt, krijg u deze te zien in een samenvattende weergave. Aan deze sensoren kunnen dan triggers gekoppeld worden om bijvoorbeeld een e-mail te ontvangen wanneer een toestel offline gaat.

Verder zijn er verschillende mogelijkheden om al deze informatie in aantrekkelijke dashboards te gieten en zo het overzicht te bewaren.

U kunt zelf eenvoudig aan de slag met PRTG gezien ze een gratis trial aanbieden, hiermee kan het volledige product, zonder beperkingen gebruikt worden voor 30 dagen.

(Door Niels Zwaenepoel)