Fort Lox

De nieuwste grote update van Windows 10 is uitgebracht

Het is zover, je hebt hem mogelijks al zien passeren of zult hem in de nabije toekomst op uw computer te zien krijgen, de nieuwste grote update van Windows 10 is uitgebracht door Microsoft. Het gaat hier om versie 21H1 waarbij de focus op beveiliging, kwaliteit en toegang op afstand ligt.

Windows Hello

Dat werken van thuis belangrijker dan ooit is, heeft Microsoft ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Microsoft heeft achterliggend enkele wijzigingen gedaan aan Windows Hello. Er is nu betere ondersteuning bij het gebruik van meerdere camera’s. Dit is vooral van toepassing wanneer je een externe camera gebruikt bovenop je ingebouwde camera voor betere kwaliteit.

Windows Hello biedt enkele oplossingen op de problemen die wachtwoorden veroorzaken. Namelijk sterke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden voor de eindgebruiker en hierdoor wordt er vaak gebruik gemaakt van zwakke wachtwoorden, of eenzelfde sterk wachtwoord wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.

Aan de hand van de biometrische login methode die Windows Hello biedt, is het mogelijk om in te loggen op uw computer zonder een wachtwoord. Er kan hierbij gebruik worden gemaakt van gezichtsherkenning en een vingerafdruk. Dit alles was reeds mogelijk, maar door deze update heeft Microsoft de ondersteuning en gebruiksvriendelijkheid van gezichtsherkenning uitgebreid.

Security

Beveiliging is nog steeds een van de grootste prioriteiten van Microsoft en dit is voor deze update ook zeker het geval. Windows updates lijken in eerste instantie een stuk vlugger te laden, maar waar Microsoft in deze update vooral de focus heeft gelegd is in de ingebouwde Windows Defender applicatie. Bestanden van het besturingssysteem hebben strakkere controles en beveiliging gekregen voor betere bescherming tegen malware.

Windows versie

Er worden twee grote Windows 10 updates per jaar uitgebracht. Elke versie is genummerd volgens het jaar, de eerste twee cijfers komen overeen met de laatste twee cijfers van het jaartal. Mits we in de eerste helft van het jaar zijn, noemt Microsoft dit H1 (helft één). Zo komen we uit op versie 21H1.

Dit is niet een van de grootste halfjaarlijkse updates en installeert even vlot als een maandelijkse updates, dus twijfel zeker niet om te updaten naar de laatste versie om ook de laatste beveiligingsupdates te blijven ontvangen.

Wil je zelf even een kijkje nemen naar de verschillende features die de update te bieden heeft, dan kunt u terecht bij de officiële documentatie van Microsoft.

(Door Jorden Vermaercke)