Dat staat in het jaaroverzicht van Safeonweb.be, dat van alerte burgers het voorbije jaar liefst zes miljoen verdachte berichten kreeg doorgespeeld.
Phishing-pogingen via QR-codes
Cybercriminelen gaan alsmaar vindingrijker te werk. Zo waren er in 2022 opvallend meer phishing-pogingen waarbij de klassieke link in het bericht vervangen werd door een QR-code, die bij de ontvanger kennelijk minder argwaan wekt.
Dat staat in het jaaroverzicht van Safeonweb.be, dat van alerte burgers het voorbije jaar liefst zes miljoen verdachte berichten kreeg doorgespeeld.
Aan de hand van die informatie wist Safeonweb.be, het sensibiliseringsinitiatief van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en haar operationele dienst CERT.be, ruim 650.000 verdachte links te laten blokkeren. Daaronder dus ook een toenemend aantal phishing-pogingen op basis van een QR-code. Bij zo’n QR-code zie je niet onmiddellijk naar welke website die zal leiden. Je kan de URL veel moeilijker controleren.
Daarnaast is er ook positief nieuws voor slachtoffers. Afgelopen maandag (23 januari) maakte Febelfin en de staatssecretaris voor consumentenbescherming bekend dat alle retailbanken 24 uur op 24 telefonisch bereikbaar zijn waar slachtoffers hun betaalapps kunnen laten blokkeren.
Wie slachtoffer wordt van phishing moet meteen alle bankkaarten en apps blokkeren. Voor kaarten kon dat al een hele tijd, dag en nacht, via Card Stop (op het nummer 078/170 170). Fraudeurs hebben vandaag echter geen bankkaart meer nodig om geld over te schrijven naar hun rekeningen. Daarom moeten slachtoffers ook onmiddellijk al hun mobiele en online bankapplicaties blokkeren. Ook dat kan nu 24 uur op 24, en dat in elk geval telefonisch.
Er zijn nog extra preventiemaatregelen op komst. Zo werkt de Belgische financiële sector aan een IBAN-naamcheck om facturatiefraude tegen te gaan. Dat is een vorm van oplichting waarbij de fraudeur erin slaagt om de factuur van de echte handelaar te vervalsen door het rekeningnummer te vervangen door een eigen rekeningnummer.
Laat je niet vangen en neem bij enige twijfel contact op met je IT-afdeling of met onze security experten.
(Door Stephanie Meynendonckx)