Fort Lox

Maak kennis met Windows 11

Met een nieuwe look en verschillende nieuwe features kondigde Microsoft onlangs de nieuwe versie van Windows aan, namelijk Windows 11. Dit is eerste grootte release sinds Windows 10 zes jaar geleden aangekondigd werd.

Design

Wat onmiddellijk opvalt zijn de wijzigingen in het design. Microsoft heeft een Mac-achtige interface gecreëerd met de taakbalk die gecentreerd staat, ronde hoeken en een gecentreerd start menu. De interface kan dynamisch wijzigen volgens de tijd van de dag en hetgeen waarmee je aan het werk bent op de computer.

Herinner je de toffe widgets uit Windows Vista? Microsoft heeft deze teruggebracht in Windows 11, en hier een nieuwe touch aan gegeven. Het zal mogelijk zijn om widgets te gebruiken van een 3rd party applicatie net zoals de widgets op Android en iOS.

Voor gebruikers zal het even wennen zijn aan de nieuwe interface en voor deze die de gecentreerde taakbalk maar niets vinden, kunnen we deze nog altijd terug links centreren zoals voorheen.

Features

Windows 11 brengt ook heel wat leuke nieuwigheden met zich mee. Microsoft geeft mee dat de updates 40% kleiner zullen zijn en dat het de veiligste release ooit is.

De Microsoft Store krijgt een volledige nieuwe look met meer functionaliteiten. Het zal hierbij mogelijk zijn om Android apps te installeren op de computer. Zo kan je genieten van je favoriete applicaties op een groot scherm. Ook zullen je aangekochte televisieprogramma’s zichtbaar zijn vanuit de store zodat je ze makkelijk kunt casten vanop de computer naar een extern scherm.

Het afgelopen jaar is duidelijk geworden hoe afhankelijk we zijn van online communicatie. Microsoft zorg hier voor een betere integratie van Teams vanaf de taakbalk. Het zal hierbij makkelijker worden om deel te nemen aan een vergadering en je afspraken op te volgen.

Vervolgens wordt er tegenwoordig in de werkomgeving gebruik gemaakt van een dockingstation om een laptop op aan te sluiten. Windows 11 zal hier betere ondersteuning voor bieden door te onthouden wat er allemaal openstaat van vensters wanneer de laptop wordt ontkoppeld en deze te minimaliseren. Wanneer de laptop terug wordt aangesloten zal Windows de geminimaliseerde vensters terug openen.

Zelf uitproberen

Kan je niet wachten om de nieuwe Windows 11 uit te proberen, dat is geen probleem. Aan de hand van het Windows Insider Program kun je de Windows 11 Insider Preview downloaden. Dit is een publieke beta versie die nog in testfase is. Microsoft zal de uitrolfase starten eind 2021 waarbij de upgrade van Windows 10 naar Windows 11 gratis zal zijn.

Pas op voor onofficiële Windows 11 downloads vol malware.
Het is geen goed idee om Windows 11 te downloaden buiten de officiële kanalen van Microsoft om. Kaspersky ontdekte online honderden vermeende Windows 11 installatiebestanden, die in werkelijkheid malware op je systeem installeren.

Systeemvereisten

Deze nieuwe versie van Windows legt wel enkele vereisten omtrent comptabiliteit op. Heel wat computers zullen de upgrade kunnen uitvoeren als er voldaan wordt aan volgende vereisten.

  • 2 core 64 bit processor
  • 4GB RAM
  • 64GB opslag
  • UEFI Secure Boot
  • TPM 2.0
  • Direct X12 GPU

Een van de opmerkelijkste zaken is dat er geen 32 bit hardware meer zal worden ondersteund wat in Windows 10 wel nog het geval was. Ook zal er een TPM (trusted platform module) met versie 2.0 vereist zijn. De TPM zorgt voor een unieke cryptografische sleutel tijdens het opstarten van je PC, dit maakt het mogelijk om je harde schijf te encrypteren aan de hand van Bitlocker.

Ben je benieuwd wat Windows 11 nog allemaal te beiden heeft, volg dan volgende link.

(Door Jorden Vermaercke)