Fort Lox

Kaspersky Security for Windows Server EOL

In de recente releases van Kaspersky Endpoint Security 11 (KES), zien we steeds meer van de functionaliteiten van Kaspersky Security for Windows Server (KSWS) verschijnen. De reden hiervoor is dat Kaspersky de verdere ontwikkeling van hun “Windows Server focussed” pakket stopzet. Ze willen zoals veel security vendors een enkele universele client behouden. Dit zorgt enerzijds voor een eenvoudiger installatieproces voor de gebruikers van het product. Anderzijds, kunnen zij hun ontwikkelingsteams volledig laten focussen op 1 pakket.

Veel van de KSWS functionaliteiten worden verder toegevoegd aan KES in de eerste helft van 2023. De full end of life datum staat momenteel op 01/01/2025. De limited support staat echter op 01/01/2024, vanaf die datum stopt Kaspersky met het uitbrengen van patches voor dit product.

Best niet te lang wachten met het migratietraject te plannen is dus de boodschap. Ons advies hieromtrent is om begin 2023 van start te gaan met de uitrol. Idealiter is de migratie afgerond voor 01/01/2024. In dit proces is het belangrijk om een vertaling te maken van de oude server policies naar een gelijkaardige versie voor KES. Zelf draaien wij reeds enkele maanden KES op onze Windows Servers, zonder veel problemen. We verwachten dat de stabiliteit de komende tijd enkel maar zal verbeteren.

Mocht je niet onmiddellijk weten hoe hieraan te beginnen, geef ons gerust een seintje en we helpen je graag.

De Kaspersky pagina met de EOL info vind je hier terug.

(Door Niels Zwaenepoel)