Fort Lox

Kaspersky Endpoint Security

Een tijdje geleden vertelden we jullie dat Kaspersky de ontwikkeling voor hun server specifieke oplossing (Kaspersky Security for Windows Server) niet meer verder zal zetten. Ze zullen slechts 1 client meer ontwikkelen die zowel op servers als clients gebruikt dient te worden.

Met de release van Kaspersky Endpoint Security 12.0 zien we dat het overzetten van voormalige “KSWS-only features” volop aan de gang is. Zo hebben ze de werking van KES geoptimaliseerd voor servers. De grootste verbetering hier is het migratieproces zelf. Het is vanaf versie 12.0 zeer eenvoudig om een server met KSWS over te schakelen naar KES. De KES installer kan de KSWS verwijderen en KES installeren op de server, zonder dat een reboot nodig is. Ook het converteren van oude KSWS policies naar nieuwe KES policies heeft nu een ingebakken wizard in Kaspersky Security Center 14. Deze stelt de beheerder in staat om de instellingen in bulk te migreren, voorheen diende dit voor iedere instelling manueel te gebeuren.

Om van deze functionaliteiten te kunnen genieten zijn er wel enkele voorwaarden:

  • KSWS versie moet 11.0.1 of later zijn;
  • Kaspersky Security Center moet versie 14 zijn;
  • Indien de omgeving gebruik maakt van de EDR oplossing dient de Endpoint Agent versie 3.10 of later te zijn.

Wij zijn alvast enthousiast over de update. Het mogelijk maken van de upgrade zonder een vereiste reboot toont dat Kaspersky serieus is over het ombouwen van KES naar een universele client die stabiel blijft draaien op zowel clients als servers.

In de volgende updates verwachten we dat nog meer KSWS specifieke componenten zullen worden ingebakken in KES.

Zit je na het lezen van dit verhaal met vragen, neem gerust contact op via support@fortlox.be.

(Door Niels Zwaenepoel)