Fort Lox

Hoe maak je een back-up?

Back-ups, iedereen heeft er al van gehoord, maar hoe voer je ze correct uit? In dit artikel worden de huidige trends beschreven en hoe wij back-ups bij FORT:LOX uitvoeren.

Waarom een back-up

Een back-up zorgt ervoor dat je bestanden kunt terugvinden in bepaalde tijd in het verleden. Dit wil zeggen dat, als iemand een bestand verwijdert, je deze kunt terugzetten vanuit een bepaald punt in het verleden.

Nog belangrijker zorgen back-ups ervoor dat, als een server kapotgaat, je de data nog kunt recupereren vanuit de back-up. Ook krijgen veel bedrijven tegenwoordig te maken met ransomware. Dit is een virus dat ervoor zorgt dat je bestanden worden geëncrypteerd. Als er geen back-ups gemaakt worden is de enige manier om je bestanden terug te krijgen hiervoor te betalen. Aan de hand van back-ups zorg je ervoor dat de financiële impact voor je bedrijf minder groot is en je sneller kunt recupereren van dergelijke aanvallen.

3-2-1 back-up regel

Er bestaat zoiets al de 3-2-1 back-up regel. Deze beschrijft hoe je back-up structuur best is opgebouwd en staat aan de basis van een back-up.

De 3 staat voor het aantal kopieën dat je moet hebben van je data. Deze zet je best op twee verschillende soorten media, dit kan gaan van NAS, SAN, DAS tot een tape back-up. En vervolgens moeten we nog rekening houden met een off-site kopie. Het is aangeraden om minimum 1 kopie te hebben op een remote locatie.

Doordat er tegenwoordig heel wat meer gebruik wordt gemaakt van cloud infrastructuur moeten de regels hierop ook wat bijgewerkt worden. Als je werkt in een hybrid omgeving kun je iets volgen als de 3-2-2 regel. Er worden hierbij nog altijd 3 back-ups gemaakt waarvan er terug twee op verschillende media staan. Het grote verschil zit hier echter erin dat je de off-site back-up op twee geografisch gescheiden locaties zal plaatsen. Zo kun je altijd je back-ups raadplegen in geval dat er een datacenter offline zou gaan.

Back-upoplossingen

Met Windows kun je standaard reeds back-ups maken. Hiermee kun je al heel wat doen en voor thuisgebruik zullen de functionaliteiten zeker voldoende zijn. Als je echter wat meer functionaliteiten wil en dit echt voor dagelijkse back-ups zal worden gebruikt dan bestaan er betere oplossingen.

Zo kan je voor een Windows computer een Veeam agent gebruiken. Deze is gratis te downloaden van de website en kun je configureren om weg te schrijven naar lokale opslag, USB-opslag, netwerk shares en meer. Ook het schema en bewaartermijn zijn makkelijk in te stellen. Zo kun je instellen dat de back-up automatisch wordt gemaakt bij het aansluiten van de media of op een bepaald tijdstip.

In bedrijfsomgevingen wordt er meestal gebruikt gemaakt van meerdere virtuele servers die op een ESXi host draaien. De makkelijkste manier om deze te back-uppen is dat de back-up server hierbij verbindt naar de ESXi host en back-ups maakt op hypervisor niveau. Hierbij kan je specifieke bestanden terugzetten vanop een bepaalde server maar ook een volledige server terugzetten naar een bepaald punt in het verleden.

In wat kleinere omgevingen kun je er ook voor kiezen om te werk te gaan zoals bij een Windows client en een agent op de server zelf te installeren. Deze zal dan de gewenste schijven back-uppen of de volledige server, afhankelijk van de configuratie. Dit is natuurlijk wat moeilijker beheerbaar in grotere omgevingen doordat je al deze back-up agents moet onderhouden en up-to-date houden.

Back-up van cloudbestanden

Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van cloudoplossingen om bestanden op te slaan en te synchroniseren tussen apparaten. De bekendste spelers zijn hierbij Sharepoint, OneDrive, Google Drive en Dropbox.

Met deze oplossingen zijn er reeds heel wat mogelijkheden. Zo worden je bestanden enige tijd bijgehouden na verwijderen zodat je ze makkelijk kunt terugzetten. Je hebt een versiegeschiedenis van je bestand voor mocht er iets fout zijn met de laatste versie van het bestand. Het nadeel is echter dat je wat minder controle hebt over je bestanden en dat je moet vertrouwen op de cloud provider dat je gegevens veilig zijn. Ook moet je opletten voor vendor lock-in doordat je gegevens veelal bij één cloudprovider zullen staan.

Om dit alles tegen te gaan en meer controle te hebben over je bestanden kan er ook een back-up gemaakt worden van deze bestanden naar een off-site locatie die je zelf in handen hebt.

(Door Jorden Vermaercke)