Fort Lox

Evolutie van Cybersecurity commitment_:_

Door de covid-19 pandemie blijven er heel wat projecten liggen, of worden deze uitgesteld. Zo niet anders met de publicatie van de jaarlijkse Global Cybersecurity Index.

Maar wat is de GCI en waarvoor wordt het gebruikt?

De Global Cybersecurity Index (GCI) is een samengestelde index van 25 indicatoren die zijn opgesteld door de International Telecommunication Union (ITU), om de inzet van landen voor cybersecurity te meten, en om het bewustzijn over cyberveiligheid te vergroten.

De belangrijkste doelstellingen van GCI zijn het meten van:

  1. Het type, niveau en evolutie in de tijd van cybersecurity-commitment in landen
  2. De vooruitgang in de toezegging inzake cyberbeveiliging van alle landen vanuit mondiaal en regionaal perspectief
  3. Het verschil tussen landen wat betreft hun niveau van betrokkenheid bij cyberbeveiligingsinitiatieven

Identificatie & motivatie

Het doel van de GCI is landen te helpen bij het identificeren van verbeterpunten op het gebied van cyberveiligheid, en hen te motiveren om actie te ondernemen om hun ranking te verbeteren, en zo het algemene niveau van cyberbeveiliging wereldwijd helpen verhogen. Door middel van de verzamelde informatie wil GCI de praktijken van anderen illustreren, zodat landen geselecteerde aspecten kunnen toepassen die geschikt zijn voor hun omgeving, met als bijkomend voordeel dat ze helpen praktijken te harmoniseren en een wereldwijd bewustzijn omtrent cyberbeveiliging bevorderen.

Belgiƫ?>

De TOP 5 van de laatste lijst bestaat respectievelijk uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Litouwen, en Estland. Op de 175ste plaats komen de Malediven vlak na Congo op de laatste plaats.

Belgiƫ, op plaats 30, doet het globaal gezien niet slecht, maar vergeleken met onze buurlanden zijn we de laatste van de klas. (Frankrijk op plaats 3, Nederland op 11, Luxemburg op 12, Duitsland op 22). Hoogst de tijd dus voor de overheid en de bedrijven om in actie te schieten.

Benieuwd of nieuwe Europese regelgevingen zoals de GDPR en de EU Cybersecurity Act de Europese landen zullen vooruitstuwen in de volgende Index? FORT:LOX houdt u op de hoogte. De laatste versie kunt u alvast inkijken via deze link: Global Cybersecurity Index

(door Kenny Haek)