Fort Lox

Cybersecurity aanvallen 2022

2022 was een heel ingrijpend jaar. Denk maar aan de stijgende kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Helaas gebeurd de strijd niet alleen op de frontlinie, de cyberwereld is de plaats waar de grootste schade kan berokkent worden. Het platleggen van high-tech wapens en kritieke infrastructuren zorgen er voor dat de aandacht naar het beveiligen hiervan het afgelopen jaar enorm in de opmars is gekomen.


2022 was een heel ingrijpend jaar. Denk maar aan de stijgende kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Helaas gebeurd de strijd niet alleen op de frontlinie, de cyberwereld is de plaats waar de grootste schade kan berokkent worden. Het platleggen van high-tech wapens en kritieke infrastructuren zorgen er voor dat de aandacht naar het beveiligen hiervan het afgelopen jaar enorm in de opmars is gekomen.

We geven hier nog eens weer welke belangrijke cyberaanvallen plaatsvonden in 2022. De komende jaren worden deze lijsten helaas alleen maar langer. Dit zijn slechts enkel aanvallen op de grootste bedrijven ter wereld die hier weergegeven worden. Als we ook de aanvallen op alle Belgische bedrijven zouden er bij nemen zijn we er van overtuigd dat je enkele maanden bezig bent met de duizenden aanvallen te overlopen.

Aanvallen op Belgische ondernemingen

In Q3 van 2022 waren er gemiddeld 801 (!) cyberaanvallen per bedrijf. Hiermee doen we het slechtst van de hele Benelux. Hoe komen deze aanvallen dan tot stand? Ongeveer driekwart van al deze aanvallen gebeuren door het aanklikken van phishingmails. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om uw werknemers er attent op te maken van de gevaren van dergelijke mails.

Welke sectoren worden dan het vaakst slachtoffer?

  1. Scholen
  2. Zorg
  3. Distributiesector

Wereldwijd vond er dan een stijging van maar liefst 28% extra aanvallen plaats tegenover vorig jaar.

Kritieke energie-infrastructuur

Om Europa zo veel mogelijk in de greep te houden van Rusland werden al enkele verschillende kritieke infrastructuren aangevallen door Russische hackers. Denk maar aan de gasinfrastructuur van Nederland en Noorwegen. Maar ook het grootste pijpleidingbedrijf van de VS , Colonial Pipeline, moest er aan geloven.

Ik denk dat niemand het scenario wil meemaken waar niemand in Europa nog energie heeft om zijn huis op te warmen of om zijn onderneming draaiende te houden. Gelukkig zijn deze bedrijven goed beveiligd met de modernste securitytools.

Aanval op het Europees parlement (23/11/2022)

Op 23/11 was het Europees Parlement dat slachtoffer werd door vermoedelijk een pro-Kremlin hackerscollectief. De aanval kwam er na een algemene stemming binnen het Parlement waar Rusland werd aangeduid als een schurkenstaat en sponsorstaat van terrorisme.

Het gaat hier om een DDoS-aanval, ofwel een Distributed Denial of Service. Dit soort aanval gebeurt door enorm veel aanvragen van buitenaf te versturen waardoor websites overbelast worden en buiten werking geraken. De IT-experts bij het parlement hebben de aanval kunnen afweren en de interne systemen beschermen.

De aanval is toch wel opvallend gezien de EU onlangs een akkoord heeft gegeven om extra investeringen te doen in verband met de cyberbeveiliging van kritieke infrastructuren.

Binance en FTX

2022 was al geen super jaar voor cryptocurrencies in het algemeen. De hype van vorig jaar zorgde er voor dat maar liefst 70% van de waarde van Bitcoin in de lucht is opgegaan.

Extra slecht nieuws dit jaar is dat Binance, de grootste crypto-exchange, slachtoffer is geweest van een megahack. Twee miljoen Binance coins (BNB) zouden gestolen zijn. Het gaat hier om en bij de 568 miljoen euro. Het grootste deel van de coins zijn gelukkig geblokkeerd geweest nadat Binance de blokchain heeft stilgelegd.

FTX , voormalig grote concurrent van Binance, had een nog veel moeilijker 2022. Na de liquiditeitscrunch die het bedrijf onlangs had moest het noodgedwongen een faillissement aanvragen. Om de situatie nog erger te maken werd het bedrijf ook nog eens voor 400 miljoen dollar gehackt. Waar het geld nu is weet niemand

1 miljard dollar aan crypto gewoon weg uit de zakken van de consument. Be safe!

GTA VI (19/9/2022)

Hackers vinden niet alleen hun weg in de gemiddelde KMO. Ook de grote bedrijven zijn een doelwit van verschillende hackeractivisten. Onlangs was het Rockstar games, gekend van de Grand Theft Auto- franchise, die er aan moest geloven.

De 17-jarige hacker, die zelf claimt ook Uber gehackt te hebben, had er genoeg van dat hij ondertussen al 9 (!) jaar moet wachten voor GTA 6 uitkomt. “Teapotuberhacker”, zoals hij zichzelf noemt, lekte meer dan 90 verschillende video’s en beelden waarin duidelijke gameplay te zien valt van GTA VI.

Hij raakte binnen in het intern communicatiesysteem om alle data te stelen, deze kon hij dan online publiceren. Ondertussen zijn alle beelden nu te zien via onze geliefde sociale mediaplatformen.

Rockstar games reageerde ondertussen diep teleurgesteld op de feiten, maar de ontwikkeling van de game zal wel blijven verlopen volgens schema.

Ondertussen riskeert de hacker wel een miljoenenboete en een celstraf van vijf jaar. Toch wel een groot risico dat je dus loopt voor de “reward” die je maar krijgt. Onze boodschap in naam van FORT:LOX naar hackers, doe het niet.

(Door Alexander Scheldeman)